Ministerul Tineretului și Sportului

Ministerul Tineretului și Sportului a organizat conferința de presă despre activitatea din primele 5 luni de mandat ale ministrului Bogdan-Constantin Matei

Media

Ministerul Tineretului și Sportului a organizat conferința de presă despre activitatea din primele 5 luni de mandat ale ministrului Bogdan-Constantin Matei

  Marți, la sediul Guvernului, Ministerul Tineretului și Sportului a organizat conferința de presă despre activitatea din primele 5 luni de mandat al actualului ministru. Bogdan Matei a făcut, în discursul său, un rezumat al realizărilor și al obiectivelor majore care au fost îndeplinite, după care au luat cuvântul secretarii de stat și sub-secretarii de stat. În alocuțiunile lor, Remus Munteanu, Cosmin Butuza, Cristina Andronic și Zolt Gyongyossy au vorbit, la rândul lor, despre cele mai importante activități derulate în ultimele luni, pe domeniile pe care le coordonează. Pe site-ul MTS vom publica un raport detaliat, cu mai multe amănunte. Cu ocazia conferinței de presă de la Palatul Victoria, ministrul Bogdan Matei a semnat, în fața jurnaliștilor, și ordinul prin care s-a aprobat plata premierilor pentru recentele medalii obținute de sportivii români la Campionatele Europene de Lupte și de Haltere, suma totală a premierilor depășind 2 milioane de lei!

Iată în continuare, redat integral, și discursul care sintetizează raportul de activitate al MTS în ultimele 5 luni, susținut de ministrul Bogdan Matei:

  „Voi începe cu domeniul tineret, unde am organizat Forumul Drepturilor Tinerilor, am aprobat Metodologiile finale care reglementează activitatea MTS pentru a lucra după niște criterii exacte și stricte, am lansat Concursul Național de Proiecte pentru Tineret cu un buget de 2 milioane de lei, am lansat o nouă ediție a taberelor ARC în colaborare cu Ministerul Românilor de Pretudindeni și am implementat cele două proiecte Delegat de Tineret la UE și la ONU. De asemenea, aș aminti și numeroasele întâlniri de lucru ale Consiliilor pentru educație, cultură, cercetare, tineret, sport și minorități sau CCPT. Câteva cuvinte și despre activitățile noastre derulate în marja Președinției României la Consiliul Uniunii Europene. Avem trei dosare pe domeniul Sport, legate de revizuirea codului mondial anti-doping, de activitatea Agenției Mondiale Anti-Doping, unde dețin mandat de reprezentare al statelor membre ale Uniunii Europene. Am sprijinit organizarea de către Comisia Europeană a Forumului pe Sport al UE și am organizat cu succes Conferința de Tineret a Uniunii Europene, cu peste 150 de tineri participanți.

  Am lăsat la final domeniul cel mai vizibil al MTS, sportul. Voi începe cu vestea bună pe care deja o știți, aceea că MTS are de la bugetul de stat pe 2019 o sumă majorată cu 94%! Acest lucru se resimte mai ales în bugetele federațiilor, care au parte de majorări substanțiale, unele dintre ele mergând până la procente de 80 și chiar 135%. De asemenea, majorarea de buget a MTS se regăsește și în sumele considerabile care au fost alocate pentru investiții în complexurile sportive naționale, și anume 12 milioane de lei pentru Snagov, 11,6 milioane de lei pentru cel de la Baia Mare și 6 milioane pentru complexul Lia Manoliu din București.

  Voi continua cu încă o veste bună pentru campionii noștri: Guvernul ne-a alocat în acest an nu mai puțin de 10 milioane de Euro pentru premierile sportivilor! Și pentru că abia ce au fost în fața dumneavoastră reprezentanții Federației de Lupte care au organizat cu succes Campionatele Europene la București, această competiție face parte din proiectul nostru mai amplu de a aduce în România competiții de anvergură. Am mai găzduit Campionate Europene de Triatlon, un Campionat Mondial de Hochei feminin și probabil știți deja că Premierul României a înaintat recent Scrisoarea de Garanție din partea Guvernului, prin care România își anunță intenția de a organiza Jocurile Olimpice de Tineret din 2024.

   Și tot pe tema candidaturilor, cea mai recentă veste este semnarea Memorandumului de Înțelegere între Guvernele României, Bulgariei, Serbiei și Greciei, la Salonic, pentru constituirea Comitetului inițial de organizare, în vederea depunerii celor două candidaturi comune pentru organizarea UEFA EURO 2028 și FIFA WORLD CUP 2030. Fac o scurtă referire și la organizarea meciurilor de la EURO 2020: vom avea 3 arene pregătite să găzduiască antrenamentele oficiale, iar comitetul interministerial pe care îl conduc se reunește lunar pentru gestionarea stadiului obiectivelor și punerea lor în aplicare.

   Închei cu un program foarte drag mie, pentru că este destinat elevilor și, așa cum știți, eu sunt la bază profesor de educație fizică și sport. Se numește România în Mișcare, este adresat elevilor din clasele 5-8 nelegitimați și are alocat un buget de 3,3 milioane de lei”, a spus ministrul Bogdan Matei în discursul său.